Toplu taşıma, araba kiralama, bisiklet, elektrikli scooter gibi farklı taşıma seçeneklerini bir arada kullanma olanağı sağlayan Hizmet Olarak Hareketlilik (Mobility as as Service – MaaS) Projesi TRota tanıtıldı.

PTT Teknoloji ve İnnova Konsorsiyumu tarafından geliştirilmekte olan ve UDHAM tarafından desteklenen, Türkiye’nin ilk yerli ve milli hizmet olarak hareketlilik projesi olma özelliği taşıyan TRota; 25 Ocak Çarşamba günü Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Yerleşkesi Ana Salonunda gerçekleştirilen Proje Tanıtım ve İmza Töreni ile tanıtıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, törendeki konuşmasında, MaaS’ın, “çeşitli ulaşım türlerinin tek birleşik sistem halinde entegre edilerek ulaşımı daha verimli, rahat ve erişilebilir hale getirmeyi amaçlayan bir kavram” olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“MaaS, insanların toplu taşıma, araba kiralama, bisiklet, elektrikli scooter gibi farklı taşıma seçeneklerini bir arada kullanmalarına olanak sağlıyor. Ayrıca kişisel araç sahipliğini, trafik sıkışıklığını, trafikte geçirilen süreyi, ulaşım maliyetlerini ve çevre kirliliğini azaltmayı vadediyor. MaaS hizmetleri genellikle bir mobil uygulama veya internet sitesi aracılığıyla erişilebilmesi sebebiyle de insanların ulaşım ihtiyaçlarını, tercihlerini kolaylıkla karşılayabilmesine olanak sağlıyor.”

Konya’nın pilot il olduğu projeyi desteklediklerini belirten Sayan, proje kapsamında ileri tarihli yolculuk için alternatifler sunulması; planlama, rezervasyon, ödeme gibi başlangıç noktasından varış noktasına kadar ki tüm deneyimin tek bir uygulama üzerinden sağlanmasını hedeflediklerini kaydetti.

PTT A.Ş. Genel Müdürü Hakan Gülten de törendeki konuşmasında, PTT Teknoloji ile İnnova Konsorsiyumu bünyesinde ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi (UDHAM) Başkanlığı desteğiyle projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. TRota projesi ile gerçek zamanlı veriler kullanılarak farklı ulaşım türleri ile kullanıcılara konforlu, güvenli, verimli, esnek çözümler sunmayı amaçladıklarını ifade eden Gülten, “Proje kapsamında elde edilen anonimleştirilmiş ulaşım verilerinin analiz edilmesiyle ulaşım politikalarının belirlenmesi ve yeni yatırımların planlanmasını sağlamayı; sürdürülebilir bir hareketlilik çözümü geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu uygulamayla, planlama, rezervasyon, ödeme ve navigasyon hizmetleri sunmayı da amaçlıyoruz.” dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da törendeki konuşmasında projeyle Konya’nın akıllı ulaşım ağlarını daha da genişleteceklerini belirterek, Konya’nın pilot il seçilmesinden mutluluk duyduklarını ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından PTT Teknoloji ve Konya Büyükşehir Belediyesi arasında işbirliği anlaşması ve ardından UDHAM, PTT Teknoloji ve İnnova arasında da AR-GE desteği anlaşmaları imzalandı.

Paylaşmak istediğiniz platformu seçin: